Vecka 10! :)

MAGE:

Det har gått 56 dagar sedan befruktningen. Nu har alla inre organ som njurar, lungor, könsorgan, mage och tarmar bildats och börjat samarbeta, men de är fortfarande inte färdigutvecklade. Hjärtat är fullt utvecklat och slår rytmiskt. Många av hjärnans och nervsystemets funktioner är nu helt utvecklade. Barnet utsöndrar redan en liten mängd urin, som blir en del av fostervattnet.

Huden mellan fingrar och tår försvinner (man kan ana antydan till leder och naglar) och du kan se barnets skuldror, armbågar, höfter och knän.

 

I den här veckan börjar sköldkörteln att producera hormon. Och nu kan barnet få hicka för första gången. I munnen bildas anlagen till barnets första mjölktänder. Smaklökarna och innerörat är på plats (men barnet kan inte höra ännu).

Man kan säga att skissen är klar och att de närmaste 30 veckorna går ut på att förbättra och framkalla hela bilden.

Om du kunde röra vid barnet skulle han eller hon kunna känna det nu.


JAG:

Barnet flyter runt i fostervattnet – temperaturen är perfekt. Alla organ är på plats, så nu ska han eller hon bara utvecklas färdigt. Är det inte helt fantastiskt?

Och du glöder!

För din vilda hormonbergochdalbana har också en positiv effekt: Den inre glöden!

Hormonerna påverkar din hud. Den ökade blodmängden får din hud att rodna och se frisk ut.

 

Vissa kvinnor känner sig uppsvällda, byxorna stramar kanske, magen arbetar långsammare än någonsin, vilket ger en del gravida förstoppning och/eller luft i magen. Då är det väl bara rättvist att du åtminstone har en inre glöd.

Tänk på: sov, ät och koppla av. Det är ett bra sätt att hantera denna och andra tuffa veckor.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0